Zoeken in de muziekgeschiedenis

10 mei 2013

Muziekgeschiedenis van 11 Mei

De 24-jarige, voormalig kindster, Macaulay Culkin getuigt op woensdag 11 Mei 2005 in het proces tegen Michael Jackson. Zijn getuigenis is van groot belang in de rechtszaak. Culkin moet getuigen over een voorval, waarbij Michael Jackson zijn hand in de broek van de Home Alone-ster zou hebben gestopt. Culkin was toen tien jaar oud. Het verhaal komt van Philip LeMarque, die in Neverland heeft gewerkt. LeMarque staat bekend als onbetrouwbaar. Hij en zijn vrouw hebben in de jaren '90 tot twee keer toe een poging gedaan verhalen over Jackson aan de tabloids te verkopen. Prive-detective Paul Baressi zegt dat de LeMarques hun verhaal over Culkin hebben aangedikt om aandacht van de media te krijgen. Baressi kent Culkin al jaren en zegt dat hij erg lijdt onder het stigma 'slachtoffer van Jackson'. "Hij krijgt nu de kans het verhaal recht te zetten. Hopelijk zal dat ook Jackson goed doen," aldus Baressi.


Op 11 Mei 1888 wordt Isreal Beilin geboren in Wit-Rusland. Wanneer hij vijf jaar oud is emigreerd zijn familie naar Amerika, waar hij bekend zou worden als Irvin Berlin. Gedurende zijn leven schrijft hij ruim 1000 nummers en 17 Broadway musicals. Bekende nummers die Berlin schrijft zijn ondermeer: How Deep Is the Ocean?, Blue Skies, White Christmas, Always, Anything You Can Do, I Can Do Better, There's No Business Like Show Business, Cheek To Cheek, Puttin' On The Ritz, A Pretty Girl Is Like A Melody, Heatwave, Easter Parade, en Lets Face The Music And Dance. Zijn honderdste verjaardag viert hij in gezelschap van Frank Sinatra en Ray Charles. Irvin Berlin wordt uiteindelijk 101 jaar oud en overlijdt in zijn slaap in zijn woonplaats New York City, op 22 September 1989.


De Daily Mirror meldt op 11 Mei 1966 dat The Rolling Stones tegen een vorstelijke beloning, een film gaan maken. Volgens manager Andrew Loog Oldham is de groep spoedig te zien in de rolprent Only Lovers Left Alive, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Dave Wallis. Hoewel Oldham zegt dat het script op het lijf van de groep is geschreven, komt er uiteindelijk niks van de film terecht.
.

Op 11 Mei 2006 wordt Keith Richards ontslagen uit een prive-kliniek in Auckland in Nieuw-Zeeland. De 62-jarige gitarist van The Rolling Stones heeft hier een kleine hersenoperatie ondergaan, waarbij vocht uit zijn hersenen is verwijderd. Richards is op 27 April 2006 op het vakantie-eiland Fiji uit een palmboom gevallen toen hij bezig was om kokosnoten te plukken. Sindsdien heeft Keith Richards last van hoofdpijn. Geruchten gaan rond dat het management van The Rolling Stones dit incident zou hebben verzonnen. Keith Richards zou in werkelijkheid een beroerte hebben gekregen en aan één arm verlamd zijn geraakt. De operatie zou deze verlamming moeten verhelpen. Door de problemen met Keith Richards wordt het vervolg van Bigger Bang Tour van The Rolling Stones, die op 27 Mei 2006 met een concert in Barcelona van start zou gaan, uitgesteld. Het eerste concert is nu op 11 Juli 2006 in Milaan in Italie. Op 31 Juli 2006 staan The Rolling Stones in een uitverkochte Amsterdam ArenA.


Billy Idol geeft op 11 Mei 1987 een concert in San Francisco. Nadat hij tot twee maal toe een tennisschoen in zijn gezicht heeft gekregen, die vanuit het publiek naar hem toegegooid worden, vindt de zanger het wel genoeg en besluit het optreden te staken.


Op 11 Mei 2006 wordt door diskjockeys van 3FM en enkele Nederlandse artiesten een videoclip opgenomen van We Are The Worst. We Are The Worst is een aangepaste versie van We Are The World, de benefietsingle van USA For Africa uit 1985. In de videoclip is Gerard Ekdom verkleed als Bruce Springsteen, terwijl Giel Beelen Michael Jackson is. Verder doen mee Ali B. (Al Jarreau), Filemon Wesselink (Ray Charles), Edwin Diergaarde (Kenny Loggins), Corne Klein (Daryl Hall) en Claudia de Breij (Stevie Wonder). We Are The Worst verschijnt niet op single, maar is tegen betaling als download verkrijgbaar op de website van 3FM. De opbrengst van het nummer gaat naar de slachtoffers van de watersnoodramp in Suriname.


The Byrds zijn op 11 Mei 1965 te gast in Hullabaloo, het muziekprogramma van de Amerikaanse omroep NBC. Tijdens hun televisiedebuut in deze show spelen The Byrds hun eerste hit Mr. Tambourine Man.


Op 11 Mei 1970 wordt opnamen van het Woodstock op vinyl uitgebracht. De drie-dubbel lp, die de hoogtepunten van het gelijknamige festival bevat, levert Cotillion Records binnen twee weken een gouden plaat op. Het Woodstock festival wordt van 15 tot 17 Augustus 1969 gehouden op het land van de boer Max Yasgur gehouden. Op 4 Juli 1970 komt Woodstock de Nederlandse LP Top 20 binnen, en haalt de derde plaats.


The Bee Gees maken op 11 Mei 1967 hun Engelse televisie-debuut in het popprogramma Top Of The Pops. In dit muziekprogramma van de BBC zingen zij New York Mining Disaster 1941. Naast de broers Barry, Robin en Maurice Gibb bestaan The Bee Gees uit sologitarist Vince Melouney en drummer Colin Peterson die met de broertjes Gibb zijn meegekomen wanneer die van Australie naar Engeland verhuizen.


Op 11 Mei 1967 tekent Paul Peterson een platencontract bij Motown Records. Begin jaren zestig heeft de 21-jarige zingende acteur enkele hits met She Can't Find Her Keys, Lollipops And Roses en My Dad. Geen van de singles die hij voor Motown Records opneemt, wordt een hit.


I Get Around van The Beach Boys wordt in Amerika op 11 Mei 1964 uitgebracht. Het is het openingsnummer van het album All Summer Long dat op 13 Juli 1964 is verschenen. Op de B-kant staat Don't Worry Baby. I Get Around is op 2 April 1964 in de Gold Star Recording Studio in Hollywood opgenomen. De single komt op 23 Mei 1964 de Billboard Hot 100 binnen, en staat vanaf 4 juli 1964 twee weken op de eersteplaats. In Nederland wordt I Get Around pas op 22 Augustus 1964 uitgebracht, en komt slechts tot een 38ste plaats in de Nederlandse Top 40. Precies veertig jaar later, op 11 Mei 2004, wordt de auteur van I Get Around, Brian Wilson voor zijn kwaliteiten als componist onderscheiden met een Icon Award van B.M.I., een Amerikaanse auteursrechtenorganisatie. De onderscheiding is natuurlijk niet alleen voor I Get Around. Brian Wilson is ondermeer ook verantwoordelijk voor Surfer Girl, California Girls, Sloop John B, Good Vibrations, Heroes And Villians en Help Me Rhonda. De uitreiking van de Icon Award vindt plaats in een hotel in Beverly Hills in Californie.


Op 11 Mei 2004 overlijdt Chris van Tilburg, de eigenaar van Dancing La Diligence in Heerlen. In 1982 wil Chris van Tilburg als Kerstcadeau een single aan zijn klanten geven. Op zijn verzoek nemen The Cats een Engelse vertaling van De Postkoets op als La Diligence. Op de B-kant staat een eigen versie van El Paso van Marty Robbins. Wanneer La Diligence op Hilversum 3 wordt gedraaid, komt er vraag naar deze single. The Cats besluiten de opname commercieel uit te brengen. La Diligence van The Cats bereikt een elfde plaats in de Nederlandse Top 40. Chris van Tilburg is 64 jaar geworden.


David Bowie staat op 11 Mei 1976 in een uitverkocht Vorst Nationaal in Brussel, Belgie. Bowie wordt tijdens deze World Tour 1976 begeleid door Carlos Alomar (slaggitaar), Stacey Heydon (sologitaar), Dennis Davis (drums en slagwerk), George Murray (basgitaar) en Tony Kaye (toetsen). De World Tour 1976 is op 2 Februari 1976 met een concert in het Pacific Coliseum in Vancouver, Canada van start gegaan. Halverwege Maart worden de muzikanten als band Raw Moon genoemd. De World Tour doet elf verschillende landen aan en geeft in totaal 64 concerten. Op 13 en 14 Mei 1976 staat Bowie met Raw Moon in Sportpaleis Ahoy in Rotterdam. De World Tour 1976 wordt op 18 Mei 1976 afgesloten met een concert in het Pavillion in Parijs, Frankrijk.


Paul Hardcastle komt op 11 Mei 1985 op nummer 1 in Engeland met het nummer 19. In 1984 ziet de Britse producer/mixer de documentaire Vietnam Requiem, van de Amerikaanse regisseur Bill Coutourie. Wat Paul bij het kijken opvalt, is dat de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaten 19 jaar is. Dit gegeven inspireert Paul Hardcastle tot het maken van een mix waarin hij het oorspronkelijke commentaar uit de documentaire gebruikt. Hoewel hij het nummer zelf heeft geschreven geeft Paul Hardcastle de credits aan Coutourie en McCord omdat zij de oorspronkelijke tekst hebben geschreven voor de documentaire.


Chairmen Of The Board krijgt op 11 Mei 1970 een gouden plaat voor het nummer Give Me Just A Little More, de eerste single die wordt uitgebracht door Invictus Records, het label dat is opgericht door de producers Holland, Dozier & Holland, na hun vertrek bij Motown Records.


Op 11 Mei 2002 komt In My Memory van DJ Tiesto en Nicola Hitchcock From Mandalay binnen in de Billboard Hot 100. In My Memory bereikt een 63ste plaats. DJ Tiesto is de op 17 Januari 1969 in Breda geboren Tijs Verwest. In November 2002 wordt hij voor de eerste keer uitgeroepen tot de beste deejay ter wereld.


De Ierse journalist Bill Graham, die wordt gezien als de ontdekker van U2, overlijdt op 11 Mei 1996 in zijn huis in Howth, Ierland aan de gevolgen van een hartaanval. Graham, die geboren wordt in Belfast, is een van de oprichters van het Ierse rockmagazine Hotpress, en is degen die U2 heeft geintroduceerd bij de latere manager van U2, Paul McGuinness. "I took his opinions very seriously. His writing was extremelyimportant to anyone wanting to make music in Ireland; he was the most important critic and theone whose opinion was most highly regarded in our business," aldus McGuinness. Ook schrijft Bill Graham twee boeken over U2: Another Time, Another Place en The Complete Guide To The Music Of U2. Volgens Bono is Graham "One of the best writers in the world." In een reaktie op het overlijden van Graham laat Bono verder weten: "I can't imagine how the people in Hot Press are feeling right now. From the beginning there were four or five in there who were like a band -- losing Bill, for them, must be like how I'd feel if something happened to Edge or Adam or Larry. He was like a brother to his colleagues and a cousin to us". Adam Clayton, de bassist van U2, voegt daar aan toe: "How will I remember him? As a giant website. A giant of a man, actually". Bill Graham is 44 jaar geworden.


Jimmie Vaughan organiseert op 11 Mei 1995 in Austin, Texas een herdenkingsconcert voor zijn overleden broer Stevie Ray Vaughan. Naast Jimmie Vaughan wordt er opgetreden door Eric Clapton, Buddy Guy, B.B. King en Robert Cray. Alle vijf hebben op 26 Augustus 1990 met Stevie Ray Vaughan gespeeld tijdens een festival in het Alpine Valley Music Theatre in East Troy op de dag voordat hij bij een helikopterongeluk om het leven komt. Stevie Ray Vaughan is 35 jaar geworden.


Sheryl Crow laat op 11 Mei 2007 via haar website weten dat zij een jongetje heeft geadopteerd. De baby is twee weken oud, en heet Wyatt Steven. "Hey Everybody, I am so excited to share with you guys that I've adopted a little boy, he was born 2 weeks ago. His name is Wyatt (after my dad) Steven (after my little brother and Scooter) and we are enjoying some very private family time. Just wanted you to be the first to know. Lots of love, Sheryl." aldus de boodschap op haar website.


In Amerika wordt op 11 Mei 2003 door Fox de Simpsons aflevering Brake My Wife Please op de televisie uitgezonden. Voor deze aflevering heeft Jackson Browne zijn stem geleend. Als tekenfilmfiguur zingt Jackson Browne het nummer Margie voor Marge Simpson. Het nummer is een bewerking van Rosie.


Op 11 Mei 1983, tijdens het Lochum Popfestival, vindt de finale van de eerste Grote Prijs Van Nederland plaats. Met de Grote Prijs proberen de VARA en muziekkrant Oor poptalent op te sporen. De twee voorrondes met 23 deelnemers leveren uiteindelijk zes finalisten op: Neel, De Koffieband, Sammie America's MAM, Piu Piu, Tecnovile en Trockener Kecks. Winnaar wordt, onder groot protest van het publiek, de Amsterdamse popgroep Neel. Trockener Kecks is uiteindelijk de enige band die Nationaal door weet te breken. Na een reeks sterke singles, waaronder de smartlap Kom Terug, Rosa en het voetballied Naar De Top, die veel op de radio te horen zijn, verschijnt in september 1985 het eerste volwaardige album Betaalde Liefde. Deze plaat wordt allerwegen veel lof toe gezwaaid en krikt de status van de groep flink wat verder op: Zomer 1986 staan de Kecks op het Haagse Parkpop, Europa's grootste festival.


Producer Glyn Johns en zijn vriendin Vivienne treden op 11 Mei 1979 in het huwelijk. Tijdens de bruiloft zoregn enkele gasten voor de muziek, waaronder: Georgie Fame, Eric Clapton en Charlie Watts. De 37-jarige Glyn Johns heeft meegewerkt aan plaatopnamen van ondermeer Eric Clapton, Humble Pie, Joe Cocker, Led Zeppelin, The Rolling Stones, The Who, The Faces, en The Eagles.


Op 11 Mei 1981 overlijdt Bob Marley in het Cedars Of Lebanon Hospital in Miami, Floridia aan de gevolgen van een hersentumor, acht dagen nadat de kankerspecialist Dr. Josef Issels zijn behandeling heeft gestaakt. Bob Marley wordt samen met zijn Gibson gitaar en een bijbel, als een nationale held, begraven in zijn geboorteplaats, St. Ann's Parish, Jamaica. Robert Nesta Marley wordt op 6 Februari 1945 rond half drie in de morgen in het kleine dorp Nine Mile in de provincie St. Ann, Jamaica geboren. Robert (Bob)'s moeder, het zwarte tienermeisje Cedella Booker is van Afrikaanse afkomst, zijn vader, de blanke Kapitein Norval Marley, heeft Engelse ouders. Norval Marley is supervisor voor de Britse koloniale macht op het gebied van landbouw. Vrijwel direct na de geboorte van Bob verhuist hij naar Kingston. Bob zou hem later slechts sporadisch zien. Norval Marley overlijdt wanneer Bob tien jaar oud is. Volgens Cedella Marley heeft Bob zijn zachtaardige karakter en geringe lichaamslengte geerfd van zijn vader. Op zijn zestiende vormt Bob Marley samen met Bunny Livingston en Peter Tosh het zanggroepje The Wailers (eerst The Teenagers). Hun eerste opname is Judge Not. In 1962 volgt One Cup Of Coffee. In het begin hebben ze weinig succes, maar door deel te nemen aan talentenjachten, het spelen in kleine clubs en nieuwe opnames, worden The Wailers langzaam xc3xa9xc3xa9n van de populairste groepen in Jamaica. Bob Marley treedt meer en meer op de voorgrond. De naam van de groep wordt gewijzigd in Bob Marley & The Wailers. De volgende single Simmer Down wordt een grote hit in Jamaica. De eerste Wailers songs zijn gebaseerd op de populaire Ska muziek. Later laten The Wailers het ritme zakken, tot het langzamere reggae. In 1965 opent Bob Marley zijn eigen opnamestudio, Tuff Gong, waar nu het Bob Marley Museum gevestigd is. Hij trouwt op 10 Februari 1966 met Rita Anderson; een jaar later wordt hun eerste kind geboren. Onder invloed van Rita krijgt Marley belangstelling voor de Rastafari-beweging, en groeit later uit tot een van de bekendste uitdragers van dat geloof. In 1973 geeft Marley de groep een nieuwe look. Rita Marley, Marcia Griffiths en Judy Mowatt worden toegevoegd als achtergrond zangeressen en met nieuwe energie tilt Bob Marley de reggaestijl naar internationaal niveau, door een opeenvolging van internationale tours. In 1975 geven Bob Marley & The Wailers in het Londense Lyceum een aantal sensationele concerten, waarvan een weerslag op het album Live. De op deze plaat voorkomende live-versie van No Woman No Cry groeit uit tot een wereldhit en bewerkstelligt een Europese doorbraak die voor wat Nederland betreft extra gestalte krijgt met een indrukwekkend optreden op 13 Juni 1976 in de Amsterdamse Jaap Edenhal. In 1976 is er ook een reggae-mania in de Verenigde Staten en Bob Marley & The Wailers worden door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot band van het jaar. In April 1978 treedt Bob Marley op in Jamaica op het One Love Peace Concert ter ere van de wapenstilstand tussen de twee belangrijkst politieke groeperingen in Jamaica. Vlak voor het einde van zijn optreden vraagt hij de twee politieke leiders, die beiden uitgenodigd waren, op het toneel te komen. Daar laat hij de twee aartsvijanden elkaar de hand schudden met de boodschap: One Love. Later dat jaar krijgt Bob Marley The Peace Medal Of The Third World van de Verenigde Naties. In 1977 krijgt Bob Marley last van een wondje aan zijn grote teen. Hij neemt aanvankelijk aan dat het een voetbalblessure is maar wanneer de wond niet geneest wordt de diagnose melanoom (huidkanker) vastgesteld. Bob Marley laat zijn teen niet amputeren omdat dit in strijd is zijn geloofsovertuiging. De kanker zaait vervolgens uit naar de rest van zijn lichaam. Bob Marley is 36 jaar geworden. Twee jaar later viert de regering zijn sterfdag met de onthulling van een standbeeld. De fans van de zanger zijn er echter niet blij mee, omdat het beeld een slechte gelijkenis heeft. Na de onthulling gooien ze met stenen en fruit naar het beeld. Onder druk van de protesten, besluit Edward Seaga, de minister-president van Jamaica, om een nieuw beeld te laten maken. In 1990 wordt de geboorte dag van Bob Marley, 6 Februari, uitgeroepen tot nationale feestdag in Jamaica.


Op 11 Mei 2001 begint de muziekuitgeverij Helios Music Corps in California een rechtszaak tegen de groep Garbage en hun label. Volgens Helios heeft Garbage in 1998 met hun nummer I Think I'm Paranoid inbreuk gemaakt op het copyright dat rust op de American Breed hit Bend Me Shape Me uit 1967, waarvan het bedrijf de rechten beheert. Helios eist een nader vast te stellen schadevergoeding die tenminste zou moeten bestaan uit de gehele opbrengt van het Garbage nummer.


Met het plaatsen van een ster op de beroemde Hollywood Walk Of Fame wordt op 11 Mei 1990 de zanger Ritchie Valens alsnog postuum geeerd. Ritchie Valens is op 3 Februari 1959 op 17-jarige leeftijd bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Na een optreden in de Surf Ballroom in Clear Lake in Iowa op hun G.A.C. Winter Show Tour besluiten Buddy Holly, Ritchie Valens, J.P. Richardson (The Big Bopper) en Waylon Jennings 's nachts om niet met de koude toerbus naar hun volgende bestemming in Minnesota te gaan. maar een vliegtuigje te huren dat hen naar het vliegveld van Fargo in North Dakota zal brengen. Er is plaats voor slechts drie personen, en de vier besluiten om de plaatsen te tossen. Waylon Jennings is de "verliezer". De Beechcraft Bonanza, bestuurd door de 21-jarige piloot Roger Peterson, komt vijf minuten na de start om één uur 's nachts in een zware sneeuwstorm terecht en stort neer in een maisveld in de buurt van Mason City in Iowa. Niemand overleeft de ramp. Ritchie Valens heeft als enige van de drie zangers een ster op de Walk Of Fame. Hij ligt voor huisnummer 6733 op Hollywood Boulevard.


De musical Cats gaat op 11 Mei 1989 in het New London Theatre in het Londense West End in premiere. De door Andrew Lloyd Webber geschreven musical is gebaseerd op de Old Possum-gedichten van T.S. Eliot. Deze gedichten zijn bewerkt door Trevor Nunn en Richard Stilgoe. In de eerste cast spelen o.a. Sarah Brightman, Elaine Paige en Brian Blessed. De laatste voorstelling in London is op 11 Mei 2002, de musical is dan precies dertien jaar te zien geweest, en gaat de boeken in als de langstlopende musical op West End.


Roxette komt op 11 Mei 1991 met het nummer Joyride op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 in Amerika. Het is voor de Zweedse groep hun 4e nummer 1 hit. Joyride is geinspireerd door een interview van Paul McCartney, waarin hij verteld dat schrijven met John Lennon is "Like A Joyride".


Op 11 Mei 2004 wordt John Whitehead voor zijn huis aan Dallas St. & 19th West Oak Lane in Philadelphia doodgeschoten, terwijl hij met zijn neef Ohmed Jackson aan een auto aan het sleutelen is. Volgens getuigen vuren twee mannen minimaal een dozijn kogels op de twee mannen af. Terwijl Ohmed Jackson enkel lichte verwondingen oploopt, wordt John Whitehead fataal in zijn nek geraakt en overlijdt hij korte tijd later. John Cavadus Whitehead wordt op 2 Juli 1948 in Philadelphia geboren en begint als zestien jarige jongen zijn muzikale carierre bij Otis Redding, die ook manager is van Whitehead's groep The Epsilons, waar ook ene Gene McFadden inzit, Na de dood Van Otis Redding wordt John Whitehead gemanaged door Guilda Woods, de vrouw van de populaire Philadelphia discjockey Georgie Woods. John en The Epsilons nemen voor Stax Records de single The Echo op, die alleen goed verkoopt in Philadelhia. The Epsilons gaan uitelkaar en Gene McFadden en John Whitehead gaan verder als The Talk Of The Town. De twee gaan later werken bij het produktie team van Gamble & Huff. Daar schrijven zij hun eerste hit, Backstabbers voor The O'Jays die meteen een gouden plaat oplevert. Het is de eerste van 37 gouden en platinum platen voor McFadden en Whitehead en voor Philadelphia International Records, waaronder For The Love Of Money, I'll Always Love My Momma en Ain't No Stoppin' Us Now. Het laatste nummer is eigenlijk geschreven voor de O'Jays, maar McFadden en Whitehead nemen het zelf op. Ain't No Stopping Us Now groeit uit tot een disco klassiieker waarvan er ruim acht miloen exemplaren van verkocht zijn. John Whitehead is 55 jaar geworden. Gene McFadden overlijdt op 27 Januari 2006 op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.


Ruim vijfhonderd Michael Jackson fans demonstreren op 11 Mei 2002 bij het gebouw van Sony Records in Berlijn. Zij verwijten het label dat er te weinig aan promotie is gedaan voor Michael's laatste album Invincible.


Zangeres Patricia Paay treedt op 11 Mei 1988 in New Jersey in het huwelijk met MTV presentator Adam Curry. Voor Patricia Paay is het haar derde huwelijk. In Augustus 1990 wordt hun dochter Christina Valerie Curry geboren. Het meisje is vernoemd naar haar beide grootmoeders, Christina Paay en Valerie Curry. Het huwelijk van Patricia Paay en de vijftien jaar jongere Curry blijkt later niet geheel rechtsgeldig. In 2003 hertrouwen zij daarom in Italixc3xab. Dit huwelijk wordt vastgelegd door de cameraploeg die hen volgt voor de realitysoap The Adam's Family op SBS6. Op 20 Mei 2009 wordt door een publicatie in het weekblad Story bekend gemaakt dat Adam Curry en Patricia Paay gaan scheiden. Oorzaak is een affaire van Curry met actrice Micky Hoogendijk.


Op 11 Mei 1999 overlijdt Jan Vermeulen aan de gevolgen van darmkanker. Jan Vermeulen begint zijn carriere in het jeugdorkest van de harmonie te Voorburg, en komt via diverse muziekscholen en een accordeonorkest bij de groep van zijn broer Hans, The Sandy Coast. Hans Vermeulen: "Het was 28 oktober 1961 toen het bandje bij elkaar kwam wat later de Sandy Coast zou worden. Het was eerst een skiffle bandje waar ik accordeon speelde en zong. Ik wilde graag dat mijn broer Jan bij de band zou komen maar die vond dat skiffle spelen helemaal niks. Hij wilde er wel bij komen maar dan moesten we wel ophouden met skiffle spelen. Dat deden we dan maar. Op dat moment hebben we de band omgedoopt tot Sandy Coast Rockers en zijn gaan spelen in allerlei buurthuizen en kroegen.". Samen met Hans is Jan Vermeulen in de jaren zestig de drijvende kracht achter The Sandy Coast. In de jaren zeventig spelen Jan en Hans Vermeulen in The Rainbow Train. Daarna werkt Jan Vermeulen veel samen met zijn goede vriend Jan Rietman in diverse orkesten. Op 17 Mei 1999 wordt Jan Vermeulen begraven. Tijdens de dienst zingt Anita Meyer, op piano begeleid door Jan Rietman. Jan Vermeulen is 54 jaar geworden.


De Amerikaanse band The Black Crowes en het uit Engeland afkomstige Oasis beginnen op 11 Mei 2001 aan een gezamelijke tour, met een optreden in The Joint in Las Vegas. De bands van de broertjes Robinson (The Black Crowes) en de broerjes Gallagher (Oasis) geven onder de naam The Tour Of Brotherly Love, zestien concerten. Het laatste concert is op 11 Juni 2001 wanneer beide groepn in het Tweeter Center in Boston staan.


Op 11 Mei 1974 komt Radar Love van de Golden Earring de Billboard Hot 100 binnen. Radar Love, met op de B-kant Just Like Vince Taylor, bereikt op 27 Juli 1974 een dertiende plaats. Radar Love is de eerste Amerikaanse hit voor de Haagse groep. Het album Moontan, waar Radar Love op staat, is op 4 Mei 1974 de Billboard-albumlijst binnengekomen, en haalt de twaalfde plaats. Barry Hay over het ontstaan van Radar Love: "Radar Love speelden we al live voordat we het opnamen. In de studio hebben we daar later blazers bijgehaald. We hadden carte blanche, we konden lekker freaken. Niemand van ons dacht dat Radar Love een single zou worden. Cesar liep helemaal weg met Vanilla Queen: 'Dat is toch een hit ! horen jullie dat dan niet'. We speelden Radar Love en we hadden er succes mee, terwijl de mensen het helemaal niet kenden. Als ze er gelijk al zo op reageren, redeneerden wij, dan heb je ook wat in huis. Felix Meurders schreef in OOR: 'Als de heren denken dat ze hiermee gaan scoren, dan hebben ze het helemaal mis. Dit is een stuk puin'. We kregen een enorme kutrecensie".


Noel Redding overlijdt op 11 Mei 2003 in zijn woonplaats Clonakilty in County Cork, Ierland. Noel Redding wordt geboren op 25 December 1945 in Folkestone, Kent, England, en leert al vroeg viool en mandoline spelen. Vanaf zijn veertiende oefent Redding dagelijks op zijn gitaar. Drie jaar later is hij goed genoeg en speelt hij met bands als de Lonely Ones en de Burnettes. In 1966 wordt Noel Redding op voorspraak van manager en voormalige bassist van The Animals, Chas Chandler, bassist in de band van Jimi Hendrix Experience. Noel Redding ontmoet Chandler wanneer The Animals een nieuwe gitarist zoeken. Chandler biedt hem echter een baan aan als bassist bij Jimi Hendrix, die hij eerder in een club in New York heeft zien spelen en naar Engeland heeft laten komen. Samen met drummer Mitch Mitchell verzorgd Noel Redding de basis, waarop Jimi Hendrix naar hartelust kan soleren. Noel Redding speelt ondermeer op de albums Axis: Bold As Love en Electric ladyland. Tijdens de opnamen van Electric ladyland krijgt Noel Redding genoeg van het excentrieke gedrag van Hendrix. Redding verlaat de Experience en Hendrix formeert de Band Of Gypsys en overlijdt een jaar later. Na zijn vertrek bij Jimi Hendrix richt Noel Redding de band Fat Mattress op. Met Fat Mattress neemt Redding twee albums op. Deze verkopen matig en de groep wordt weer ontbonden. Later in de jaren zeventig vestigt Redding zich in Ierland en neemt hij enkele albums op met de Noel Redding Band. De laatste jaren speelt Noel Redding nog steeds. Regelmatig wordt hij uitgenodigd op bijeenkomsten ter nagedachtenis aan Jimi Hendrix. Redding schrijft zijn memoires, die in 1991 verschijnen onder de titel Are You Experienced?: The Inside Story Of The Jimi Hendrix Experience". Door de jaren heen probeert Redding ook een geschil met de erven Hendrix over de royalty's uit de tijd van de Experience recht te zetten. De laatste jaren wordt hij daarbij geholpen door zijn huidige labelbaas Ian Grant. Grant post op het messageboard van de site van zijn label na het overlijden van Redding de volgende boodschap: "I ain't giving up on your 'case' Noel." Noel Redding is 57 jaar geworden.


Op 11 Mei 1972 is John Lennon te gast in de televisieshow van Dick Cavett. Hierin beweert Lennon ondermeer dat hij kan bewijzen dat zijn telefoon door de FBI wordt afgeluisterd. De ex-Beatle ligt al tijden overhoop met de Amerikaanse justitie omdat die hem geen verblijfsvergunning wil verlenen. Volgens de FBI heeft John Lennon een strafblad omdat hij in 1968 in Engeland voor het bezit van drugs is opgepakt.


De Cubaanse muzikant Rudy Calzado overlijdt op 11 Mei 2002 in zijn woonplaats New York aan de gevolgen van een hartziekte. Rudy Calzado wordt geboren als Pedro Calzado op 27 November 1929 in Santiago de Cuba, in de provincie Oriente, Cuba, en wordt beschouwd als een van de bedenkers van de Cha-Cha-Cha. In de jaren veertig verwerft hij in Cuba naam en faam als zanger en componist. In 1959 vestigt Calzado zich in de VS. Vanaf 1993 staat hij aan het hoofd van de legendarische Big Band van Mario Bauza, een pionier van de afro-Cubaanse jazz. Rudy Calzado werkt mee aan de film Celos De Mi van de Duitse regisseur Wim Wenders, die met de documentaire Buena Vista Social Club eerder al het leven van Cubaanse muzikanten heeft belicht. Het laatste optreden van Rudi Calzado in Europa is op oudejaarsavond 2001. Naar aanleiding van de invoering van de euro geeft Calzado dan met zijn band Cubarama een concert in Athene. Rudy Calzado is 72 jaar geworden.


Vanaf 11 Mei 1998 ligt de CD-single Niet Of Nooit Geweest van Acda & De Munnik in de platenwinkel. Het tweede nummer op de CD-single is een live-registratie van Vondelpark Vannacht dat in het Amsterdamse Toomler is opgenomen. Niet Of Nooit Geweest komt op 6 Juni 1998 de Nederlandse Top 40 binnen, en bereikt de tweede plaats. Het is voor het van oorsprong cabaret- duo, bestaande uit Thomas Acda en Paul de Munnik hun eerste hit in de Nederlandse Top 40.


Op 11 en 12 Mei 1973 geeft Shirley Bassey twee uitverkochte concerten in de Carnegie Hall in New York. De Engelse zangeres wordt hierbij begeleid door een een groot orkest dat ondermeer bestaat uit twaalf violisten, vier cellisten, een pianist, een drummer, een gitarist, een bassist en een grote rimte-sectie. Shirley Bassey begint het optreden met haar grote Amerikaanse hit Goldfinger uit 1965. Hierna volgen ondermeer Big Spender, I (Who Have Nothing), For All We Now, Diamonds Are Forever, Day By Day en Something. Verder is er een gastoptreden van Woody Herman & The Young Thundering Heard. Een live-registratie van deze concerten wordt in September 1973 onder de naam Live At Carnegie Hall op een dubbel-LP uitgebracht. Live At Carnegie Hall bereikt de 136ste plaats in de albumlijst van Billboard.


Elvis Presley geeft op 11 Mei 1974 een concert in het Forum in Los Angeles. Na het optreden heeft Elvis Presley een ontmoeting met Led Zeppelin. Spontaan zingen Elvis en Robert Plant, de zanger van Led Zeppelin, een geinproviseerde versie van Love Me. Elvis Presley heeft deze compositie van Jerry Leiber en Mike Stoller op 1 September 1956 voor het eerst opgenomen.


Op de Amerikaanse televisie wordt op 11 Mei 1967 het programma Rodgers & Hart Today uitgezonden. In dit door ABC uitgezonden programma zingen Bobby Darin, The Supremes, Petula Clark en The Mamas & The Papas liedjes die door Richard Rodgers en Lorenz Hart zijn geschreven.


Cher zingt op 11 Mei 1975, in haar wekelijkse televisieshow, met haar nieuwe vriend Gregg Allman het duet Don't Mess Up A Good Thing. Cher en de zanger/toestenist van The Allman Brothers Band treden op 30 Juni 1975 in Las Vegas met elkaar het huwelijk. De scheiding van Cher met Sonny Bono is dan net vier dagen oud. Het huwelijk van Cher en Gregg Allman is uitermate stormachtig. Binnen 10 dagen vraagt Cher al weer echtscheiding aan, om vervolgens weer van gedachte te veranderen. Samen nemen Cher en Gregg Allman nog een album op (Two The Hard Way als Allman & Woman) en krijgen ze een jaar later een zoon, Elijah Blue Allman geboren op 7 Juli 1976. Het paar blijft uiteindelijk tot 1979 bij elkaar.


Op 11 Mei 1957 doen Buddy Holly & The Crickets auditie voor Talent Scout, het televisieprogramma van Arthur Godfrey. De groep uit Lubbock in Texas wordt afgewezen. Vijf maanden later staan Buddy Holly & The Crickets bovenaan in de Amerikaanse hitparade met That'll Be The Day.


Tijdens een concert gedurende The Infinite Sadness Tour van The Smashing Pumpkins op 11 Mei 1996 in het Point Theatre in Dublin wordt de 17-jarige Bernadette O'Brien door andere fans onder de voet gelopen. O'Brien raakt ernstig gewond, en wordt met de grootste spoed naar het Mater Hospital in Dublin vervoerd. Fans die via internet naar het optreden luisteren, horen hoe zanger Billy Corgan het publiek oproept dat zij vooral kalm moeten blijven. Wanneer Corgan hoort wat er met het meisje is gebeurd stopt hij de show: "I'm sorry we can't play on. The gig's over. There's a girl out there who's nearly dying. We as human beings cannot play up here while people are getting seriously hurt down there." Bernadette O'Brien overlijdt de volgende dag op 12 mei 1996 aan haar verwondingen. Naar aanleiding van het dodelijke ongeluk willen veel Amerikaanse steden waar The Smashing Pumpkins nog moeten optreden de band weigeren. Uiteindelijk wordt er besloten dat er in de zalen geen staanplaatsen meer komen, maar er stoelen worden neergezet waardoor het publiek niet meer massaal naar voren kan stormen.


Op 11 Mei 1989 wordt Roy Orbison postuum geintroduceerd in de Songwriters' Hall Of Fame. Eric Clapton reikt tijdens een plechtigheid in New York de onderscheiding uit aan Barbara, de weduwe van de zanger. Wanneer Orbison op 6 December 1988 zijn moeder in Hendersonville, Tennessee een bezoek brengt overlijdt de zanger plotseling aan de gevolgen van een hartstilstand. Roy Orbison begint zijn muzikale loopbaan in 1952 als lid van The Westerners. In 1956 heeft hij met Ooby Dooby zijn eerste hit. Running Scared is in 1961 de eerste nummer 1-hit voor Roy Orbison. Vlak voor zijn dood neemt Roy Orbison nog een album op. De single You Got It bereikt begin 1989 de derde plaats in de Nederlandse Top 40. Roy Orbison is 52 jaar geworden


The Rolling Stones worden op 11 Mei 1964 de lunch geweigerd in The Grand Hotel in Bristol, waar zij op dat moment verblijven. Als reden wordt aangevoerd dat de Stones geen jasje en geen das dragen.


Op 11 Mei 1994 maakt country-zangeres Wynonna Judd bekend dat zij in verwachting is. Ook laat zij weten dat zij niet van plan is met haar vriend een aanstaande vader Arch Kelley te trouwen. Op 23 December 1994 wordt hun zoon Elijah geboren. Wanneer Wynonna Judd haar tweede kind verwacht, treedt zij op 21 Januari 1996 alsnog in het huwelijk met Arch Kelley. Op 21 Juni 1996 wordt hun dochter Grace Pauline geboren. In 1999 gaan Wynonna Judd en Arch Kelley uit elkaar. Wynonna Judd hertrouwd op 22 November 2003 met D.R. Roach, haar voormalige bodyguard. D.R. Roach wordt op 22 Maart 2007 gearresteerd wegens het hebben van sexuele handelingen met een kind dat jonger is dan 13 jaar. Wynonna Judd laat hierover weten: "I am obviously devastated. Our family will pull together, begin the healing process and hopefully, by the Grace of God, become stronger. We will move forward with our faith, family and our friends to find resolution to this difficult situation."


Brian Matthew presenteert op 11 Mei 1963 een nieuwe aflevering van Thank Your Lucky Stars. Dit televisieprogramma wordt uitgezonden door de Britse commerciele omroep ABC. Matthew ontvangt als gasten ondermeer Helen Shapiro, Joe Brown, Mark Wynter, Emile Ford & The Checkmates, Brian Poole & The Tremeloes, Group X en Dee Dee Sharp.


Op 11 Mei 1957 maken The Everly Brothers hun debuut in het televisieprogramma met country & western-sterren dat wekelijks vanuit de Grand Ole Opry in Nashville, Tennessee wordt uitgezonden.


Muziek Jarige Op 11 Mei

1888: Irving Berlin (Isreal Beilin) - Componist USA († 22 September 1989)
1941: Eric Burdon - The Animals Zanger
1943: Les Chadwick - Gerry & The Pacemakers Bas
1947: Butch Trucks (Claude Hudson Trucks) - The Allman Brothers Band Drums
1955: Gary Langan - The Art Of Noise Toetsen
1955: Jos Haagmans - Frank Boeijen Groep Toetsen
1955: Susan Stenger - Band Of Susans Bas / Zangeres
1965: Avtar Singh - Cornershop Bas / Zanger
1974: Ryan Adams - Zanger USA
1983: Holly Valance - Zangeres USA

9 mei 2013

Muziekgeschiedenis van 10 Mei

U2 geeft op 10 Mei 1993 het derde van in totaal vier concerten in het Feijenoord Stadion in Rotterdam. Het voorprogramma Einsturzende Neubaten wordt van het podium weggefloten, en na hun optreden ook uit het tourschema verwijderd nadat een van de bandleden als reaktie op het fluiten een metalen buis het publiek ingooit. Speciaal voor Bono's 33ste verjaardag zingt gitarist The Edge het nummer Party Girl. Tijdens de show belt Bono met een plaatselijk reisbureau voor een reis de stad uit "anywhere as long as it's sunny." aldus Bono. Na het optreden neemt het management van U2 kontakt op met het reisbureau om het telefoontje uit te leggen en biedt de medewerkster twee gratis kaartjes aan voor het concert op 11 Mei in de Rotterdamse Kuip. De nummers die U2 speelt op 10 Mei 1993 zijn: Zoo Station, The Fly, Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways, One / Unchained Melody (stukje), Until The End Of The World, New Year's Day, Party Girl, Tryin' To Throw Your Arms Around The World, Angel Of Harlem / My Girl (stukje), I Will Follow, Satellite Of Love, Sunday Bloody Sunday, Bullet The Blue Sky, Running To Stand Still, Where The Streets Have No Name en Pride (In The Name Of Love). Toegiften: Desire, Ultra Violet (Light My Way) / My Way (stukje), With Or Without You / Shine Like Stars (stukje), Love Is Blindness, en Are You Lonesome Tonight.


De Rolling Stones nemen op 10 Mei 1963 onder productionele leiding van manager Andrew Loog Oldham, hun allereerste single op. In de Olympic Studio in Carlton Street, Londen worden Come On van Chuck Berry en de B-kant I Want To Be Loved van Willie Dixon opgenomen. Naast Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman, Brian Jones en Charlie Watts is hun goede vriend Ian Stewart op piano te horen. Come On wordt op 7 juni 1963 uitgebracht, en haalt de 21ste plaats in de Engelse hitparade.


Marti Pellow, de zanger van de Schotse groep Wet Wet Wet, maakt op 10 Mei 1999 bekend dat hij uit de band stapt. Pellow heeft een contrakt getekend voor een solo carriere met voormalig Elton John manager John Reid. Niet veel later stopt Wet Wet Wet. In de jaren tachtig en negentig heeft de groep in totaal zesentwintig keer een hitnotering in de Britse Top 20 gehaald. Nadat Marti Pellow van zijn drugsverslaving af is, verschijnt in mei 2001 zijn eerste solo-CD Smile. In December 2004 komen Marti Pellow, Graeme Clark, Tommy Cunningham en Neil Mitchell weer als Wet Wet Wet bij elkaar voor een Greatest Hits -album en -tournee.


Vanwege het plotseling overlijden van de moeder van Phil Selway, de drummer van Radiohead, gaat het concert van Radiohead op 10 Mei 2006 in de Heineken Music Hall in Amsterdam niet door. De leden van Radiohead vinden het "jammer" dat zij hun fans moeten teleurstellen De gekochte kaartjes blijven geldig voor het concert dat Radiohead op 28 Augustus 2006 in de Heineken Music Hall zal geven. In een verklaring op de website van Radiohead laat Selway het volgende weten: "Just wanted to say sorry to the people who were due to come to our show in Amsterdam last night, particularly those who made wasted journeys. My mum died suddenly in the early hours of yesterday morning and so I just wanted to be at home with my family. Mum was a big Radiohead fan, and was very proud of all we've done as a band. I love and miss her very much."


Op 10 Mei 1968 treden The Doors op in het Coliseum in Chicago. Zanger Jim Morrison heeft er duidelijk zin in, en zweept het publiek zodanig op dat er rellen in de zaal ontstaan. Terwijl het 4000 koppen tellende publiek het podium afbreekt, vlucht de groep door een achterdeur. De politie heeft de handen vol om de menigte weer te kalmeren. The Doors spelen die avond ondermeer de volgende nummers: Soul Kitchen/Runnin' Blue, Break On Through, There You Sit, Alabama Song, Back Door Man, Five To One, When The Music's Over, The Crystal Ship, Wake Up en Light My Fire.


Bob Dylan komt op 10 Mei 1964 aan op de luchthaven van Londen voor zijn eerste optreden in Groot-Brittannie op 17 Mei 1964 in de Royal Festival Hall in Londen. Dylan speelt tijdens dit optreden ondermeer de volgende nummers: The Times They Are A-Changin', Girl From The North Country, Talking John Birch Paranoid Blues, It Ain't Me, Babe, Mr. Tambourine Man, A Hard Rain's A-Gonna Fall, Talking World War III Blues, Don't Think Twice It's All Right, With God On Our Side, Restless Farewell en When The Ship Comes In.


Op 10 Mei 2007 wordt in de Hartwall Areena in Helsinki, Finland de halve finale van het 52ste Eurovisie Songfestival gehouden. Het door de Finse omroep YLE uitgezonden evenement wordt gepresenteerd door Jaana Pelkonen en Mikka Leppilampi. Voor Nederland doet Edsilia Rombley mee met het door Tjeerd Oosterhuis (haar man) en Martin Gijzemijter geschreven On Top Of The World. Edsilia Rombley, die eerder in 1998 een 4e plaats wist te halen op het Eurovisiesongfestival, eindigt op een teleurstellende 21ste plaats. De Belgische inzending, Love Power door The KMG's, eindigt als 26ste. Volgens Edsilia Rombley heeft het niet aan haar act gelegen. "Nadat de zevende naam van de finalist bekend was gemaakt, geloofde ik er niet meer in. Iedereen die ik goed vond, ging niet door. We keken elkaar aan en konden eigenlijk alleen maar lachen", aldus de zangeres. Van de 28 deelnemende landen aan deze halve finale gaan Servie, Macedonie, Hongarije, Slovenie, Turkije, Letland, Moldavie, Wit-Rusland en Georgie door naar de finale op 12 Mei 2007.


Vanaf 10 Mei 1988 ligt het album Lovesexy van Prince in de platenwinkel. Sommige winkels in de Amerikaanse staat Minnesota weigeren dit album te verkopen, omdat de zanger naakt op de hoes staat afgebeeld. De foto is gemaakt door Jean-Baptiste Mondino. Prince heeft dit album in December 1987 en Januari 1988 opgenomen in de Paisley Park Studio's in Chanhassen in Minnesota. Lovesexy van Prince komt op 28 Mei 1988 binnen in de albumlijst van Billboard, en bereikt de elfde plaats als hoogste notering. In Nederland staat Lovesexy vanaf 4 Juni 1988 twee weken op de eerste plaats van de LP Top 75. Op Lovesexy staan de volgende nummers: Eye No, Alphabet St, Glam Slam, Anna Stesia, Dance On, Lovesexy, When 2 R In Love, I Wish U Heaven en Positivity.


Op 10 Mei 2005 treedt Seal (Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel) in het huwelijk met Heidi Klum. De Britse zanger en het DUitse fotomodel hebben inmiddels twee zoons. Henry Guenther Ademola Dashtu is geboren op 12 September 2005 en Johan Riley Fyodor Taiwo op 22 November 2006. Tijdens haar relatie met Flavio Briatore, de baas van de Formule-1-renstal van Renault, heeft Heidi Klum op 4 Mei 2004 het leven geschonken aan hun dochter Helene ("Leni"). Van September 1997 tot November 2002 is Heidi Klum getrouwd geweest met de kapper Ric Pipino.


Led Zeppelin viert op 10 Mei 1974, in Hotel Bel Air in Los Angeles, de lancering van hun eigen platenlabel Swan Song met een zeer uitgebreid feest. Led Zeppelin is na The Beatles en The Rolling Stones de derde grote Engelse groep die een eigen label begint. Ondanks het verzoek van het manager van het hotel om het feest beschaafd en netjes te houden, loopt het al snel uit de hand. Balend van de bemoeizuchtige manager begint een aantal van de gasten hun servetten naar hem te gooien, al gauw wordt hij bekogeld met brood en vlucht hij de zaal uit. Daar onstaat een complete chaos, met alles van fruit en cake tot aan servies toe wordt naar elkaar gegooid. Het gegooi met eten levert Led Zeppelin een extra rekening op van 3000 dollar, bovenop de normale rekening van 10.000 dollar.


Op 10 Mei 1986 treedt de drummer van Motley Crue, Tommy Lee, in het huwelijk met de actrice Heather Locklear. Na zeven jaar heeft Heather echter genoeg van Tommy's gedrag en vraagt ze echtscheiding aan. Ze trouwt later met Richie Sanbora, de gitarist van Bon Jovi, terwijl Tommy in 1995 met Pamela Anderson in het huwelijksbootje stapt.


Madonna haalt zich de woede op de hals van luisteraars en kijkers van de BBC nadat ze tijdens een optreden tijdens een gratis festival in Mote Park in Maidstone, Kent in Engeland op 10 Mei 2008 twee keer het woord 'fuck' roept. Het concert in Maidstone is live te volgen op BBC3, BBC HD en Radio 1. Tijdens het introduceren van het nummer Hung Up zegt Madonna het volgende: "You guys are going to have to start fucking it up out there cos I need to feel some love. Im going to do an old song. But not too old. Fuck the present. Lets live in the past." De BBC heeft van tevoren gewaarschuwd dat Madonna's taalgebruik als grof kan worden beschouwd. BBC DJ Zane Lowe probeert na afloop de boel alvast te kalmeren. "An incredible performance . . . that said, a quick apology for those people who might have felt the content offensive". De BBC maakt later bekend naar aanleiding van het taalgebruik van Madonna een niet nader bekend gemaakt aantal klachten te hebben ontvangen.


Vanaf 10 Mei 1989 ligt de single My Brave Face van Paul McCartney in de platenwinkel. My Brave Face is één van de nummers van het nieuwe album Flowers In The Dirt dat een maand later wordt uitgebracht. My Brave Face komt op 27 Mei 1989 binnen in de Nederlandse Top 40, en bereikt de twaalfde plaats


The Rolling Stones maken op 10 Mei 2005 bekend dat zij weer aan een wereldtournee gaan beginnen. Het eerste optreden in een lange reeks is op 21 Augustus 2005 in Fenway Park, Boston. Om de nieuwe tournee alvast luister bij te zetten geven Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood in New York bij de officiele bekendmaking een voorproefje. Ze spelen een aantal oude en nieuwe nummers voor de duizenden annwezige fans. De tour heeft de naam Rolling Stones Onstage meegekregen. Naast de VS zullen de Stones ook optredens geven in Canada, Mexico, Zuid-Amerika en het Verre Oosten. Op 30 Juli en 1 Augustus 2006 staan The Rolling Stones in de Amsterdam Arena voor twee concerten.


Op 10 Mei 1977 maken Adam & The Ants met een optreden in ICA in Londen hun live-debuut. Adam & The Ants ontstaan eind 1976 uit de resten van het Londense pubrockbandje B-Sides. Belangrijkste man is Adam Ant (Stuart Goddard) die er met zijn sado-masochistische podiumact, dubbelzinnige teksten en opwindende muziek voor zorgt dat de Ants binnen korte tijd uitgroeien tot één van de meest geliefde en beruchte punkgroepen. Een optreden in Derek Jarman's geruchtmakende film Jubilee trekt de aandacht van de platenbusiness. In het najaar van 1978 verschijnt op Decca de eerste single, Young Parisians. De groep bestaat dan naast Adam Ant uit Matthew Ashman (gitaar), Andrew Warren (bas) en David Barbe (drums).


Stevie Nicks begint op 10 Mei 2005 aan een serie van vier speciale solo-optredens in het Colosseum in Caesar's Palace in Las Vegas. "For me, as an almost 57-year-old woman, this looks very good, because it means you can put all of your energy into the show as opposed to traveling all over the United States. It would be a nice thing for me to be able to do until I'm a very old, little old lady." , aldus de Fleetwood Mac zangeres. De shows in Las Vegas bestaan hoofdzakelijk uit persoonlijke favorieten van Nicks. "This is a chance for me to go back through all those many, many years and pick out a few songs I haven't always done. It's always exciting to do some new music."


Na het succes van de singles Get Down And Get With It, Coz I Luv You en Look Wot You Dun begint Slade op 10 Mei 1972 in Bradford aan hun eerste officiele tour door Engeland als hoofd-act. In het voorprogramma staat Status Quo.


De Engelse rockmuzikant en -componist Clive Scott overlijdt op 10 Mei 2009 in het Finley Hospital in Radford, Coventry aan de gevolgen van een herseninfarct, nadat hij eerder van een trap is gevallen. Clive Scott wordt op 24 Februari 1945 in Coventry geboren en is het meest bekend als toetsenist/componist van de Engelse pop-rockgroep Jig Saw. Clive Scott is bandlid van Scott & The Antarctics, twanneer hij in 1966 door gitarist Tony Campbell wordt gevraagd om mee te doen met The Jigsaw Club. Deze naam wordt later ingekort tot Jigsaw. De andere bandleden van Jigsaw zijn: de saxofonisten Tony Britnell en Kevin 'Beppy' Mahon, bassist Barrie Bernard en drummer Dave 'Biffo' Beech. Deze laatste wordt na een jaar vervangen door Des Dyer die dan tevens de leadzang voor zijn rekening neemt. Jigsaw, vooral bexc3xafnvloed door The Beatles, wordt een professionele band wanneer de bandleden gevraagd worden als backingband voor Arthur Conley tijdens zijn Europese toernee. Jigsaw verliest dan een paar leden wanneer blijkt dat niet iedereen beroepsmatig met muziek bezig wil zijn. Tony Britnell vertrekt naar Shakin' Stevens & The Sunsets en maakt later de overstap naar Long Tall Ernie & The Shakers. Clive Scott en Des Dyer zijn de songschrijvers van de band, maar zijn ook ondermeer verantwoordelijk voor de hit Who Do You Think You Are van Candlewick Green en Bo Donaldson & The Heywoods. In 1975 verschijnt van Jigsaw op het Splash-label het nummer Sky High, oorspronkelijk bedoeld voor de film The Man From Hong Kong. Sky High groeit uit tot een mega-hit (3# in USA, #9 in UK en #22 in NL). Na diverse snel opeenvolgende bezettingswisselingen valt Jigsaw in begin jaren tachtig uiteen. Het songschrijversduo Scott en Dyer gaat samenwerken met Ian Levine en neemt ondermeer platen op met Nicki French, Bad Boys Inc, Boyzone en Jon Otis. Clive Scott's laatste muzikale wapenfeiten zijn de albums Northern Soul 2007 en Disco 2008, beide opgenomen in zijn Racetrack Studios in Ascot, Berkshire. Clive Scott is 64 jaar geworden.


Bassist Peter Hook maakt op 10 Mei 2007 op zijn website op internet bekend dat New Order niet meer bestaat. Het management en de andere bandleden (zanger/gitarist Bernard Sumner en drummer Stephen Morris) ontkennen de split echter. Sumner en Morris zeggen verder te gaan met New Order zonder Peter Hook. In een reaktie hierop laat Hook aan zijn twee vroegere collega's weten: "This group (New Order) has split up! You are no more New Order than I am! You may have two thirds, but don't assume you have the rights to do anything 'New Order-ey', because you don't. I've still got a third! But I'm open to negotiation." Op 17 Mei 2007 is de volledige band, inclusief Gillian Gilbert, samen in Cannes voor de premiere van de Anton Corbijn film Control over het leven van Ian Curtis. New Order is in 1980 door de leden van Joy Division, na de dood van hun zanger Ian Curtis, opgericht. Met Blue Monday bereikt New Order in 1983 de derde plaats in de Nederlandse Top 40.


Op 10 Mei 1975 komt Love Is All van Roger Clover & Guests op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. In 1974 maakt Roger Clover, in het dagelijks leven bassist bij Deep Purple, het album The Butterfly Ball & The Grasshopper's Feast, wat gebaseerd is op het boek The Butterfly Ball, van William Plomer. Op het album wordt Glover geholpen door toetsenist Eddie Hardin (Spencer Davis Group). Het was de bedoeling dat er ook een tekenfilm van het album gemaakt zou worden, maar verder dan het filmpje van Love Is All is het nooit gekomen, en de film is nooit gemaakt. Roger Clover is op het album niet te horen als zanger. Voor de zangpartijen zijn een hoop collega's en vrienden uitgenodigd, zoals David Coverdale (Opvolger van Ian Gillian bij Deep Purple), Glenn Hughes (Deep Purple) en Ronnie James Dio van Black Sabbath. Dio is degene die Love Is All zingt. Beroemder dan Ronnie James Dio is echter de kikker geworden die in het tekenfilmpje Love Is All zingt.


Belinda Carlisle maakt op 10 Mei 1985 bekend dat de groep The Go-Go's er na precies 7 jaar mee op houdt. Zangeres Belinda Carlisle en gitariste Jane Wiedlin beginnen met succes aan een solo carriere. The Go-Go's worden op 10 Mei 1978 opgericht als The Misfits. De groep bestaat dan uit zangeres Belinda Carlisle, de gitaristen Jane Wiedlin, Charlotte Caffey en Margot Olaverra en drumster Elissa Bello. Eind negentiger jaren komt de groep weer bij elkaar en geeft incidentele optredens.


Op 10 Mei 1969 wordt in Nottingham op Nottingham County Football Ground een openlucht festival gehouden. Optredende artiesten zijn: The Tremeloes, Jethro Tull, Status Quo, The Marmalade, The Move en Georgie Fame.


Frank Sinatra komt met zijn versie van My Way op 10 Mei 1969 binnen in de Top 10 van de Engelse Top 50. Het is de eerste keer dat My Way een hit wordt. In de komende jaren wordt My Way nog acht keer, in acht verschillence uitvoeringen, een hit.


Op 10 Mei 1989 overlijdt de 44 jarige Jazz trompettist Woody Shaw in een ziekenhuis in New York. Hij is daar twee maanden eerder opgenomen, na een bizar ongeval in het Dekalb Avenue metro station in Brooklyn. Het is nooit helemaal duidelijk geworden wat er in de nacht van 26 op 27 Februari 1989 precies gebeurd is. Shaw, die hele slechte ogen heeft, is waarschijnlijk van een trap in het metro station gevallen en terecht gekomen op de rails, waar hij wordt aangereden door een trein, die zijn linker arm afrukt. Het grootste raadsel is echter hoe hij op het metro station terecht is gekomen terwijl hij aan de andere kant van de stad woont. Zijn ouders houden het er op dat hij verdwaald is. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis gaat zijn gezondheid steeds verder achteruit. Hij overlijdt wanneer zijn nieren het begeven. Shaw wordt door veel muzikanten genoemd als één van de beste trompettisten die de jazz wereld ooit gehad heeft.


Op 10 Mei 1967 worden Mick Jagger en Keith Richards in Engeland bij de Chichester Crown Court, in Chichester, West Sussex voorgeleid en formeel aangeklaagd wegens drugs overtredingen. De aanklacht is voortgekomen uit een politie inval in de woning van Keith Richards op 12 Februari 1967. Jagger en Richards beweren onschuldig te zijn. Na het betalen van duizend pond sterling borg worden zij voorlopig op vrije voeten gesteld. Terwijl zijn vrienden voor de rechter staan, wordt in zijn flat in Londen, ook Brian Jones opgepakt wegens drugsbezit.


Sun Of Jamaica van de Duitse groep Goombay Dance Band komt op 10 Mei 1980 op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. De Goombay Dance Band bestaat uit zanger Oliver Bendt, achtergrondzangeressen Alicia Bendt (Oliver's vrouw), Dorothy Hellings en Wendy Doorsen en limbo-danser Mario Slijngaard. Oliver Bendt (geboren als Jurgen Koch) speelt begin jaren 70 in de Duitse versie van de Musical Hair. Eind jaren 70 vertrekt hij naar het eiland St. Lucia in het Caribisch gebied, waar hij zijn vrouw leert kennen. Hier onstaat ook het begin van The Goombay Dance Band. Terug in Duitsland wordt Sun Of Jamaica uitgebracht en wordt het nummer een grote hit. Een paar weken later volgt Nederland, en daarna de rest van Europa. Later in 1980 heeft de groep nog een hit met het nummer Aloha-He.


Op 10 Mei 1994 gaan Paula Abdul en Emilio Estevez uit elkaar. Hun geluk heeft twee jaar geduurd. De zangeres en de acteur zijn op 29 April 1992 in Santa Monica in Californie getrouwd. Paula Abdul hertrouwt op 24 Oktober 1996 met Brad Beckerman. Dit huwelijk houdt drie jaar stand.


The Turtles en The Temptations geven op 10 Mei 1969 een speciale voorstelling in het Witte Huis in Washington. De groepen zijn daar op uitnodiging van de docher van President Richard Nixon, de 23-jarige Trica Nixon. Turtles-zanger Mark Volman valt tot vijf keer toe van het podium. Naar verluidt hebben Mark Volman en Howard Kaylan op het bureau van de vroegere president Abraham Lincoln een lijntje cocaine zitten snuiven.


Op 10 Mei 1974 wordt voor de verfilming van de rock opera Tommy van The Who, de Pinball Wizard scene, met Elton John, opgenomen in het King' s Theatre aan Albert Road in Portsmouth. Voor de figuratie zijn 1500 studenten van de Portsmouth Polytechnic ingehuurd. Als blijkt dat de zaal s'avonds aan een amateur gezelschap is verhuurd, zit er voor de crew niets anders op dan de set om 18.00 weer af te breken, en de volgende dag om 05.00 weer op te bouwen. Na de eerste opname gaat het mis, als de gitaar van Pete Townshend waarmee hij, aan het eind van de scene de apperatuur kort en klein slaat, het hoofd raakt van een figurante. Het meisje wordt afgevoerd naar het ziekenhuis, maar is een paar uur later, compleet met hechtingen weer terug. Pete Townshend bied zijn excuses aan, maar het meisje zegt dat zij zeer vereerd is met het feit dat is ze is geraakt door zijn gitaar. Pete Townshend geeft haar daarop zijn gitaar.


Dusty Springfield maakt op 10 Mei 1964 in The Ed Sullivan Show haar Amerikaanse televisie-debuut. Dusty Springfield zingt Stay Awhile en I Only Want To Be With You. De Liverpoolse groep Gerry & The Pacemakers zijn al voor de tweede keer te gast. Zij zingen I Like It en Don't Let The Sun Catch You Crying. Laatste muzikale gast is Bobby Rydell, die een cover van de Peter & Gordon-hit A World Without Love zingt.


Op 10 Mei 1975 begint Earth Wind & Fire in de Civic Arena in Pittsburgh, Pennsylvania aan een Amerikaanse tournee. Alle concerten worden opgenomen voor het later uit te brengen dubbel album Gratitude. Op 24 Mei 1975 worden de laatste opnamen gemaakt tijdens een optreden in het Civic Centre in Baltiomore. Gratitude komt op 6 December 1975 binnen in de albumlijst van Billboard, en staat vanaf 17 januari 1976 drie weken aan de top.


Eric Clapton neemt op 10 Mei 1974 een cover op van de Bob Marley-compositie I Shot The Sheriff. I Shot The Sheriff is één van de tien nummers op het album 461 Ocean Boulevard dat in Juli 1974 uitkomt. De LP is vernoemd naar een huis aan de Ocean Boulevard in Miami in Florida dat Eric Clapton in April en Mei 1974, op aanraden van Maurice Gibb van The Bee Gees, heeft gehuurd. Hier wordt het album ook opgenomen. 461 Ocean Boulevard komt op 24 Augustus 1974 de Nederlandse LP Top 20 binnen, en haalt de vijfde plaats. I Shot The Sheriff wordt als single uitgebracht en komt op 31 Augustus 1974 de Nederlandse Top 40 binnen. Ook I Shot The Sheriff haalt de vijfde plaats.


Op 10 Mei 1991 raakt Richard Shaw, alias Bushwick Bill zijn rechteroog kwijt. De vriendin van Shaw schiet hem in zijn gezicht. De rapper van The Geto Boys, niet langer dan 1 meter 35, heeft haar zoontje van drie maanden bedreigd. Daarna geeft Shaw zijn vriendin een doorgeladen pistool met de mededeling dat hij graag dood wil.


Metallica begint op 10 Mei 1983 in New York aan de opnamen van hun debuutalbum Kill 'Em All. Binnen zeventien dagen hebben zanger/gitarist James Hetfield, bassist Cliff Burton, gitarist Kirk Hammett en drummer Lars Ulrich de opnamen afgerond. Drie jaar later, op 5 April 1986, komt Kill 'Em All de Billboard-albumlijst binnen, maar komt niet hoger dan de 155ste plaats. Op Kill 'Em All staan de volgende nummers: Hit The Lights, The Four Horsemen, Motorbreath, Jump In The Fire, (Anesthesia) - Pulling Teeth, Whiplash, Phantom Lord, No Remorse, Seek And Destroy en Metal Militia.


Op 10 Mei 1996 dient La Toya Jackson in Las Vegas een verzoek tot echtscheiding in. Jackson's huwelijk met Jack Gordon staat al jaren onder druk. Op 21 April 1993 moet de zangeres in een ziekenhuis in New York worden behandeld, nadat haar man haar in elkaar heeft geslagen. Ook zou Jack Gordon een stoel naar haar hebben gegooid. Volgens Gordon heeft hij dit gedaan omdat La Toya hem met een mes heeft bedreigd. Ondanks haar verwondingen besluit La Toya Jackson geen aangifte te doen van het voorval. La Toya Jackson en Jack Gordon zijn in September 1989 getrouwd. Hetzelfde jaar staat La Toya Jackson, op aandringen van haar man, naakt in de Playboy. In Juni 1997 wordt hun echtscheiding door een rechter bekrachtigd.


The Rolling Stones beginnen op 10 Mei 1965 aan de opnamen van het album Out Of Our Heads. In de Chess Studio in Chicago is That's How Strong My Love Is van Otis Redding het eerste dat wordt opgenomen.


Op 10 Mei 1975 wordt er in de Amerikaanse hoofdstad Washington de Human Kindness Day gehouden. Tijdens dit door 125.000 mensen bezochte evenement is er bij het Washington-monument een optreden van Stevie Wonder met zijn groep Wonderlove.


Bob Dylan begint op 10 Mei 1966, met een optreden in de Colston Hall in Bristol, aan een tournee door Engeland, die op 27 Mei 1966 in de Royal Albert Hall in Londen afgesloten wordt. Op 24 Mei 1966 maakt Bob Dylan even een uitstapje naar het vaste land van Europa voor een concert in L'Olympia in Parijs. Tijdens de tour speelt Dylan ondermeer de volgende nummers: She Belongs To Me, Fourth Time Around, Visions Of Johanna, It's All Over Now Baby Blue, Just Like A Woman, Mr. Tambourine Man, I Don't Believe You (She Acts Like We Never Have Met), Baby Let Me Follow You Down, Just Like Tom Thumb's Blues, Leopard-Skin Pill-Box Hat, One Too Many Mornings, Ballad Of A Thin Man en Like A Rolling Stone.


Barbra Streisand begint op 10 Mei 1994 met een optreden in New York aan een tournee door de Verenigde Staten. Het is voor de Streisand dan 28 jaar geleden dat zij voor het laatst getourd heeft door Amerika. De tournee is het gevolg van de lovende kritieken voor haar twee concerten op Oudejaarsavond 1993 in Las Vegas.


Nadat hij is veroordeeld voor het molesteren van regisseur Allen Hughes tijdens de opnamen van een nieuwe videoclip moet Tupac Shakur op 10 Mei 1995 vijftien dagen de cel in.


Op 10 Mei 1957 ziet John Simon Ritchie het levenslicht. Ritchie wordt in de jaren zeventig beter bekend onder de naam Sid Vicious , de geruchtmakende bassist van de punkgroep The Sex Pistols. Sid Vicious overlijdt op 2 Februari 1979 aan een overdosis heroine in het Chelsea Hotel in New York. In hetzelfde hotel heeft Vicious vier maanden eerder zijn vriendin Nancy Spungen vermoord. Hun levens worden in 1986 verfilmd door Alex Cox in Sid And Nancy - Love Kills! met Gary Oldham en Chloe Webb in de hoofdrollen. "Undermine their pompous authority, reject their moral standards, make Anarchy and disorder your trademarks, cause as much chaos and disruption as possible but don't let them take you alive." (Sid Vicious, 1977)


In het Prince Of Wales Theatre in Londen speelt op 10 Mei 2003 de laatste voorstelling van Cliff The Musical. Hierna trekt de door Mike Read, Trevor Payne en Colin Rozee geschreven musical over het leven van Cliff Richard door theaters in Engeland. Cliff The Musical is op 12 Maart 2003 in het Prince Of Wales Theatre in premiere gegaan.


Op 10 Mei 2000 zijn The Backstreet Boys de grote winnaars bij de uitreiking van de twaalfde World Music Awards in de Sporting Club in Monaco. Maar liefst vier keer vallen The Backstreet Boys in de prijzen. De Boyband wordt onderscheiden als bestverkopende popgroep, als beste R&B-groep, als beste dansgroep en als populairste Amerikaanse groep ter wereld.


De Puerto Ricaan-Amerikaanse zanger en songwriter Marc Anthony treedt op 10 Mei 2000 in het huwelijk met de voormalige Miss Universe van 1993, Dayanara Torres. In 2002 gaan zij voor korte tijd uit elkaar, maar op 7 December 2002 geven zij elkaar in een kathedraal op het eiland Puerto Rico opnieuw het jawoord. Marc Anthony en Dayanara Torres krijgen samen twee zoons (Cristian, 5 Februari 2001 en Ryan, 16 Augustus 2003). Uit een eerdere relatie heeft Marc Anthony een 10-jarige dochter, Arianna. Dayanara Torres vraagt op 20 Januari 2004 formeel ontbinding van het huwelijk aan bij een rechtbank in Miami. De echtscheiding wordt op 1 juni 2004 door een rechter bekrachtigd. Op 5 Juni 2004 trouwt Marc Anthony met zangeres/actrice Jennifer Lopez.


Muziek Jarige Op 10 Mei

1935: Larry Williams - Zanger USA († 21 Jan. 1980)
1938: Henry Fambrough - The Detroit Spinners Zanger
1941: Danny Rapp - Danny & The Juniors († 5 April 1983)
1944: Jackie Lomax - Zanger Engeland
1944: Dave Mason - Traffic Gitaar
1946: Donovan (Donovan Philips Leitch) - Zanger Schotland
1946: Graham Gouldman - 10CC Zanger / Bas
1947: Vic Elmes - Christie Gitaar
1947: Jay Ferguson - Jo Jo Gunne Zanger / Toetsen
1950: Roland Kaiser - Zanger Duitsland
1951: Ron Banks - The Dramatics Zanger
1952: Lee Brilleaux - Dr Feelgood Zanger (†7 April 1994)
1952: Lowell "Sly" Dunbar - Sly & Robbie Drums
1957: Sid Vicious (John Ritchie) - The Sex Pistols Bas († 2 Feb. 1979)
1957: Karl Hyde - Underworld Zanger / Gitaar
1960: Bono (Paul Hewson) - U2 Zanger
1967: Young MC (Marvin Young) - Rapper USA
1969: Dave Rensmaag - Van Dik Hout Gitaar
1985: Ashley Poole - Dream Zangeres

8 mei 2013

Muziekgeschiedenis van 9 Mei

Paul McCartney ontmoet op 9 Mei 1963 voor een concert in de Royal Albert Hall in Londen, zijn toekomstige vriendin, de dan 17-jarige actrice Jane Asher voor de eerste keer. Zij maakt een afspraak met hem voor een interview in The Radio Times. Na het concert gaat Jane Asher met The Beatles naar de flat van Chris Hutchins op Kings Road in Londen voor het interview. Jane Asher wordt geboren op 5 April 1946, haar vader Richard is psychiater, en haar moeder Margaret Augusta Eliot is een Oboe speler en geeft les in klassieke muziek op The Guildhall School Of Drama And Music. Onder haar leerlingen bevindt zich ook ene George Martin, de producer van The Beatles. Jane Asher is van 1963 tot 20 Juli 1968 Paul's vriendin.


Gene Vincent staat op 9 Mei 1964 in The Rodes Centre in Bishop's Gate in Engeland. Het voorprogramma wordt verzorgd door de groep The Shouts. Volgens de aankondigings affiches worden de eerste 50 meisjes gratis toegelaten. Kaartjes kosten voor de overige fans 6 shilling.


Op 9 Mei 1963 tekenen The Rolling Stones hun eerste platencontract bij Decca Records. De volgende dag neemt de groep, in de Olympic Studio, hun eerste single op. Het nummer, een cover van de oude Chuck Berry hit Come On, wordt gekozen door Andrew Loog Oldham, die een week eerder het management van de groep op zich heeft genomen. De groep blijft bij Decca Records tot hun contract in de zomer van 1970 afloopt. Ze verlengen de overeenkomst daarna niet meer en richten hun eigen label op.


Shel Silverstein overlijdt in zijn huis in Key West in Florida op 9 Mei 1999 aan de gevolgen van een zware hartaanval. Zijn ontzielde lichaam wordt een dag later, op 10 Mei gevonden door twee schoonmaaksters. Sheldon Allan Silverstein wordt op 25 September 1930 geboren inChicago, Illinois. Shel Silverstein begint zijn carriere in 1950 waar hij als soldaat in Zuid-Korea cartoons maakt voor het militaire dagblad Stars And Stripes. In de jaren zestig wordt hij beroemd als illustrator voor Playboy en schrijft hij kinderboeken. In 1969 heeft Johnny Cash een grote hit met A Boy Named Sue, een liedje van Shel Silverstein. Ook schrijft hij voor andere artiesten zoals: The Irish Rovers, Brothers Four en Loretta Lynn. Het meest succesvol op dit gebied is zijn samenwerking met Dr. Hook & The Medicine Show. Voor het eerste album Dr. Hook & The Medicine Show levert Silverstein alle nummers. De single Sylvia's Mother van Dr. Hook & The Medicine Show bereikt begin 1972 de vijfde plaats in de Billboard Hot 100. Shel Silverstein is 68 jaar geworden.


Op 9 Mei 1964 begint in het Astoria Theatre in Finsbury, Londen de allereerste tour van Chuck Berry door Engeland. Andere optredende groepen zijn, The Nashville Teens, Karl Denver, The Swinging Blue Jeans, Carl Perkins en The Animals. Voor deze support groepen is het de kans om voor een groter publiek te kunnen spelen. The Animals brengen tijdens deze tour voor het eerst hun latere millionseller The House Of The Rising Sun ten gehore.


De Canadese groep The Guess Who komt op 9 Mei 1970 op de eerste plaats in de Billboard Hot 100 met American Woman. Voor The Guess Who is het nummer hun doorbraak in America. In de negentiger jaren is het nummer veel gebruikt in commercials, oa in voor Tommy Hilfiger, Castrol Motor Oil en Nike. Lenny Kravitz heeft American Woman gecoverd in 1999. zijn versie wordt gebruikt in de film Austin Powers 2 (The Spy Who Shagged Me).


De Amerikaanse gitarist, songwriter, producent en acteur Stephen Bruton overlijdt op 9 Mei 2009 in Los Angeles, Californie aan de gevolgen van kanker. Turner Stephen Bruton wordt op 7 November 1948 in Wilmington, Delaware geboren en groeit op in Fort Worth, Texas waar zijn vader een platenhandel heeft. Bruton wordt, nadat hij is afgestudeerd aan de Texas Christian University, in 1971 gitarist bij Kris Kristofferson en blijft dit voor 17 jaar. De vriendschap tussen de twee houd meer dan veertig jaar stand. In de jaren '80 vestigd hij zich in Austin en wordt muziekproducent en songwriter. Zijn nummers worden opgenomen door artiesten als Kris Kristofferson, Bonnie Raitt, Hal Ketchum,The Highwaymen, Willie Nelson, Waylon Jennings, Johnny Cash, Little Feat, Jimmy Buffett, Patty Loveless, Lee Roy Parnell en Martina McBride. Bruton is ook platenproducent (ondermeer Alejandro Escovedo, Marcia Ball, Jimmie Dale Gilmore, Hal Ketchum, Storyville en Chris Smither). Ook is acteur en speelt in die hoedanigheid mee in een aantal speelfilms en tv-producties, o.m. in A Star Is Born met Kris Kristofferson en in The Alamo. Stephen Bruton is 60 jaar geworden.


Op 9 Mei 2007 wordt Stijn Felix de Groot geboren als zoon van Jim de Groot en zijn vrouw Susan. De zoon van Boudewijn de Groot en zijn jeugdliefde, de juriste Susan, zijn in Juni 2006 in Amsterdam door Burgemeester Job Cohen met elkaar in de echt verbonden. Cohen die een rol heeft gespeeld in hoe de twee elkaar hebben leren kennen trouwt hen in Felix Meritis. Vandaar de tweede naam, Felix. Felix Meritis (Gelukkig Door Verdiensten) is de naam van een voormalig genootschap en het bijbehorende gebouw aan de Keizersgracht in Amsterdam.


Jimmie Davis wordt op 9 Mei 1944 benoemd tot gouverneur van Louisiana, en is tot nu toe de enige gouverneur ooit die een hit heeft geschreven. Samen met Charles Mitchell is Davis verantwoordelijk voor het nummer You Are My Sunshine die door Bing Crosby en Gene Austin in 1941 de Amerikaanse hitparade wordt ingezongen.


Op 9 Mei 1987 komt Jan Hammer met het instrumentale Crockett's Theme, afkomstig uit de populaire TV serie Miami Vice, op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. In 1984 krijgt, de uit Tsechoslowakije afkomstige, Jan Hammer opdracht om de muziek te maken bij een nieuwe politie serie. De makers willen echter dat Jan Hammer pop-achtige muziek maakt in plaats van de gebruikelijke achtergrond muziek. Een van de eerste nummers die Hammer maakt is het thema voor de serie. In Januari staat Miami Vice Theme, zoals het nummer toepasselijk heet op nummer 23 in de Top 40. Anderhalf jaar later bereikt Crockett's Theme de hoogste plaats. Op de B-kant van de single staat Miami Vice New York Theme.


Madonna komt op 9 Mei 1998 voor de tweede keer op nummer 1 in de Album Top 100 met Ray Of Light. Eerder heeft Madonna op 28 Maart al een week op nummer 1 gestaan. Ray Of Light wordt voor een groot gedeelte geproduceerd door de Britse dance-producer William Orbit. Madonna heeft met Orbit al in 1990 gewerkt, toen hij een paar remixen heeft gemaakt voor het verzamelalbum The Immaculate Collection. Na 1 week zakt Ray Of Light weer, maar op 6 Juni 1998 klimt het opnieuw naar de hoogste positie in de Album Top 100. Ray Of Light is Madonna's succesvolste album in jaren. May 09, 2001 in Tampa, Florida.


Gitarist Harry Sacksioni wordt op 9 Mei 2009 koninklijk onderscheiden. De gitarist uit Lienden mag zich Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Sacksioni krijgt de onderscheiding na zijn veertigjarig jubileumconcert in Tiel. De geboren Amsterdammer ontvangt de onderscheiding niet alleen voor zijn jubileum. Ook zijn unieke fingerstyle gitaarmethode, waarbij hij meerdere partijen tegelijk speelt, is aanleiding voor het lintje. Sacksioni brengt gedurende zijn carriere vijfentwintig cd's en lp's uit en schrijft nummers voor onder meer Herman van Veen en Frank Boeijen. Daarnaast verbind de gitarist zijn naam aan verschillende projecten als The Five Great Guitars en het City!-project. In 1994 wordt hij onderscheiden met een Edison voor zijn cd Who's Pulling The Strings.


James Myers overlijdt op 9 Mei 2001 in Tampa, Florida aan de gevolgen van leukemie. James E. Myers wordt geboren op 26 Oktober 1919 in Philadelphia, Pennsylvania. Onder de schuilnaam Jimmy DeKnight schrijft hij samen met Max Freedman in 1953 het nummer (We're Gonna) Rock Around The Clock. Zij kunnen dit nummer echter aan niemand kwijt. Sonny Dae & His Knights zijn de eersten die het opnemen als Rock The Clock. Deze versie wordt geen hit. Als (We're Gonna) Rock Around The Clock wordt de song op 12 April 1954 in de Pythian Temple Studio in New York door Bill Haley & His Comets opgenomen. (We're Gonna) Rock Around The Clock van Bill Haley & His Comets komt op 29 mei 1954 de Amerikaanse hitparade binnen. De 78-toerenplaat blijft op de 23ste plaats steken. In 1955 wordt het liedje gebruikt als muzikaal thema bij de aftiteling van de bioscoopfilm Blackboard Jungle. (We're Gonna) Rock Around The Clock komt op 14 Mei 1955 opnieuw de Billboard Top 40 binnen. Hij staat vanaf 9 Juli 1955 acht weken op de eerste plaats. (We're Gonna) Rock Around The Clock is in de loop der jaren door meer dan 500 artiesten gecoverd, van Mae West tot The Sex Pistols. Het nuumer is ook gebruikt in meer dan 40 film en TV-series. Myers schrijft tijdens zijn carierre meer dan driehonderd liedjes. James Myers is 81 jaar geworden.


Op 9 Mei 1974 staat Bruce Springsteen op het podium van het Harvard Square Theatre in Boston. Het is tijdens dit optreden dat Rolling Stone criticus John Landau aanwezig is, en tot zijn beroemde uitspraak komt. "I have seen rock & roll's future and his name is Bruce Springsteen'. Bruce Springsteen en Jon Landau worden hierna grote vrienden, later wordt Jon Landau zelfs de manager en producer van Bruce Springsteen.


De Amerikaanse zanger en gitarist Travis Edmonson overlijdt op 9 Mei 2009 in een ziekenhuis in Mesa, Arizona aan de gevolgen van kanker. Travis Jerome Edmonson wordt op 23 September 1932 in Long Beach, Californie geboren.Nadat hij eerder deel heeft uitgemaakt van The Gateway Singers ontmoet Edmonson via Colin Edmonson (een familielid) de folkmusicus Oliver "Bud" Dashiell waarmee het duo Bud & Travis een feit is. Bud & Travis maken hun platendebuut in 1958 en groeien door de jaren heen (het duo houdt in 1965 op te bestaan) uit tot vooraanstaande musici in het Amerikaanse folk-circuit. Optredens in het hele land bevestigen hun populariteit. Het gehele oeuvre van Bud & Travis is vastgelegd op tien albums. Hieronder klassiekers als Naturally (1960), Spotlight On Bud & Travis (1960), In Concert (1963), Perspective On Bud & Travis (1963) en In Person (1964). Bud Dashiell wordt na de opheffing van het duo lid van The Kinsmen. Hij overlijdt in 1989 aan de gevolgen van een hersentumor. Travis Edmonson vervolgd zijn muzikale carriere als solist en maakt als solo artiest nog een aantal albums. Travis Edmonson is 76 jaar geworden.



Rick Allen wordt op 9 Mei 1996 in Los Angeles aangeklaagd voor huisvredebreuk. De drummer van Def Leppard zou op de internationale luchthaven van Los Angeles zijn vrouw met haar hoofd tegen een muur van de dames-w.c. hebben gesmeten.


Op 9 Mei 1989 opent Bill Wyman zijn eigen restaurant, Sticky Fingers, aan 1A Phillmore Gardens in de Londense wijk Kensington. Sticky Fingers is ook de titel van een LP van The Rolling Stones uit 1971. In het restaurant van de voormalige Rolling Stones bassist zijn o.a. een grote 3-D-foto van de hoes van de LP Their Satanic Majesties Request en een basgitaar van Bill Wyman uit 1960 te zien.


John Benson, manager van All Saints ontvangt op 9 Mei 2000 een bedrag van 1 miljoen pond. Nadat hij in Februari 1999 ontslagen is als manager, besluit hij All Saints voor de rechter te slepen. Met het betalen van de 1 miljoen pond voorkomt All Saint een rechtzaak.


Op 9 Mei 1973 schenkt Mick Jagger een bedrag van 150.000 dollar aan de slachtoffers van een aardbeving in Nicaragua van 23 December 1972. Daarnaast gaat er nog eens 350.000 dollar naar gedupeerden. Dit geld is de opbrengst van een benefietconcert van The Rolling Stones op 18 Januari 1973 in Los Angeles. Mick Jagger is erg betrokken bij deze natuurramp, omdat zijn vrouw Bianca uit Nicaragua komt.


Het Engelse muziekmagazine Melody Maker introduceert op 9 Mei 1959 voor het eerst de Juke Box Top 20. De lijst is samengesteld door alle gegevens van ruim 200 Juxeboxen in Engeland bij elkaar op te tellen.


Op 9 Mei 1962 stuurt Beatle-manager Brian Epstein een telegram naar The Beatles in West-Duitsland met de mededeling: "Gefeliciteerd, jongens. EMI biedt een opname-sessie aan. Studeer s.v.p. nieuw repertoire in." The Beatles zijn sinds 13 April 1962 in Hamburg waar zij een contract hebben om op te treden in de Star Club in Hamburg. Terug in Engeland doen The Beatles op 6 Juni 1962 een auditie bij George Martin van Parlophone in de Abbey Road Studio in Londen.


Bob Neil overlijdt op 9 Mei 1983 in Nashville in Tennessee. In de jaren vijftig is Neil, nog voor dat Colonel Tom Parker ten tonele verschijnt, enige tijd de manager van Elvis Presley. Bob Neil is 65 jaar geworden.


Op 9 Mei 1981 komt Stars On Longplay het album van Stars On 45 binnen in de albumlijst van Billboard. Stars On Longplay staat uiteindelijk 24 weken genoteerd, en komt tot de negende plaats. Op Stars On Longplay staan medleys met nummers van ondermeer The Beatles, Danny & The Juniors, The Newbeats, The Archies en Lipps Inc. Stars On 45 is een project van Willem van Kooten, Jaap Eggermont en Martin Duiser. Bas Muys imiteert de stem van John Lennon. Hans Vermeulen doet George Harrison na. Okkie Huysdens is te horen als Paul McCartney. Ook Albert West en Jody Pijper werken mee aan Stars On 45.


Geri Halliwell van The Spice Girls geeft tijdens het Prince's Trust Concert in Manchester, op 9 Mei 1997, een kus op de wang van de Britse kroonprins Charles. Desgevraagd zegt Ginger Spice dat zij de 48-jarige prins "too sexy" vindt.


Op 9 Mei 1970 komt If You Do Believe In Love van de Tee Set de Billboard Hot 100 binnen. If You Do Believe In Love, met op de B-kant het nummer Charmaine, is de opvolger van de Top 10-hit Ma Belle Amie. De single komt echter niet hoger dan de 81ste plaats, en na vier weken is If You Do Believe In Love alweer uit de lijst verdwenen.


Radio Atlanta begint vanaf het zendschip de MV Mi Amigo op 9 Mei 1964, via de 197 meter middengolf met testuitzendingen. De MV Mi Amigo is op 27 April 1964 in internationale wateren, voor de kust bij Frinton-On-Sea, voor anker gegaan. Op 12 Mei 1964 beginnen de reguliere uitzendingen van Radio Atlanta. Discjockeys zijn ondermeer Keith Martin, Richard Harris, Bob Scott, Tony Withers (Tony Windsor) en Mike Raven. Tegenvallende inkomsten dwingen eigenaar Allan Crawford de zeezender aan Ronan O'Rahilly van Radio Caroline te verkopen. Op 2 Juli 1964 verdwijnt Radio Atlanta uit de ether. Vanaf de MV Mi Amigo komen sindsdien de uitzendingen van Radio Caroline South. De MV Frederika gaat bij het eiland Man voor anker en zendt de programma's van Radio Caroline North uit.


Harry Wayne Casey valt tijdens een optreden in Phoenix, Arizona op 9 Mei 2005 tijdens het zingen van Boogie Shoes van het bijna twee meter hoge podium. De zanger van KC & The Sunshine Band gaat echter gewoon door met de show. Na afloop besluit Casey tocch maar even naar het ziekenhuis te gaan. Hier blijkt dat hij zijn knie heeft verdraaid. Een snee boven zijn rechteroog moet worden gehecht. Thuis in Miami in Florida verklaart Harry Wayne Casey dat hij een paar verkeerde boogie-schoenen heeft aangetrokken waardoor hij is uitgegleden en van het toneel is gevallen.


Op 9 Mei 1958 neemt discjockey Alan Freed ontslag bij radiostation WINS. Freed is kwaad omdat de zender hem niet steunt na de rellen in Boston op 3 Mei 1958. Tijdens de rellen gaan teenagers na zijn Rock'n'Roll Show met elkaar op de vuist. In de pers wordt Alan Freed schuld verweten. Freed zou de jeugd hebben opgestookt.


Vanuit de National Indoor Arena in Birmingham, Engeland wordt op 9 Mei 1998 het door Terry Wogan en Ulrika Jonsson gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. De voor Israel uitkomende transseksueel Dana International wint met het nummer Diva. Imaani met Where Are You wordt voor Groot-Brittannie, terwijl Chiara voor Malta met het nummer The One I Love derde wordt. Edsilia Rombley wordt voor Nederland met Hemel En Aarde vierde. Het is voor Nederland de beste prestatie sinds in 1975 het festival wordt gewonnen door Teach-In met Ding-A-Dong. Ook Belgixc3xab doet het goed met een zesde plaats voor Melanie Cohl met Dis Oui. Italie trekt zich voor dit Eurovsie Songfestival als deelnemer van het eerste uur terug. Tot op de dag van vandaag heeft Italie ook niet meer aan het festival deelgenomen. In 1998 wordt voor het laatst met een orkest gewerkt, maar het is tevens de eerste keer dat er gebruik gemaakt wordt van televoting.


Op 9 Mei 1992 komt het album Under The Waterline van het Nederlandse duo Ten Sharp binnen in de Britse albumlijst. Under The Waterline bereikt de 46ste plaats als hoogste notering, en staat slechts twee weken in de Engelse albumllijst genoteerd steken. Naast de hit You staan op dit album de volgende nummers: When The Spirit Slips Away, Rich Man, Ain't My Beating Heart, Lonely Beat, Who Needs Women, Some Sails, Ray, When The Snow Falls en Closing Hour. Ten Sharp bestaat uit zanger Marcel Kaptijn en toetsenist Niels Hermes.


Vanaf 9 Mei 1969 ligt Love Me Tonight van Tom Jones in de platenwinkel. Tom Jones heeft het nummer op 18 Maart 1969 in Londen opgenomen. Love Me Tonight, met op de B-kant het nummer Hide And Seek, komt op 14 Mei 1969 binnen in de Britse hitparade en haalt de negende plaats. Love Me Tonight is de 15e hit voor Tom Jones.


In Provo in de Amerikaanse staat Utah overlijdt Olive Osmond op 9 Mei 2004 aan de gevolgen van een beroerte die zij twee jaar eerder heeft gekregen. Olive Osmond is de moeder vann de muzikale Osmonds-familie. Samen met haar echtgenoot George Osmond heeft zij negen kinderen, 55 kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen. Olive Osmond is 79 jaar geworden.


Op 9 Mei 2005 wordt door de advocaten van de van seksueel misbruik verdachte Michael Jackson de aanval ingezet. Met een reeks getuigen gaan de advocaten proberen om Jackson neer te zetten als een respectabel artiest die niet met zijn handen aan jonge jongens zit. De advocaten schuwen de persoonlijke aanval op getuigen van het Openbaar Ministerie niet. Op deze dag verschijnt Francine Contreras, een voormalige hulp in de huishouding van Michael Jackson, voor de rechtbank in Santa Maria in Californie. In het verhoor noemt zij een ex-collega uit de staf van Michael Jackson "een leugenaar", omdat die eerder voor de rechtbank heeft verklaard dat de zanger ondermeer Macaulay Culkin "onzedelijk" zou hebben betast. Francine Contreras zegt dat haar ex-collega zich nimmer negatief over Michael Jackson heeft uitgelaten. Bovendien zou de getuige van de aanklagers een dievegge zijn geweest, en zou zij kleding, horloges en andere bezittingen van Michael Jackson mee naar huis hebben genomen.


Rene Zellweger treedt op 9 Mei 2005 in het huwelijk Kenny Chesney. De korte ceremonie vindt plaats op een strand van de Amerikaanse Maagdeneilanden. De actrice en de country-zanger hebben elkaar pas een paar maanden eerder in Januari 2005, leren kennen tijdens een benefietconcert voor slachtoffers van de tsunami van 26 December 2004. De 36-jarige Rene Zellweger, die in 2004 een Oscar heeft gekregen voor haar rol in Cold Mountain, heeft eerder relaties gehad met Jack White, de gitarist van The White Stripes, en met acteur/komiek Jim Carrey. Na vier maanden, op 15 September 2005, laat Rene Zellweger weten dat zij wil scheiden van Kenny Chesney. Op 20 December 2005 wordt dit verzoek door een rechter bekrachtigd.


Sean Stewart moet zich op 9 Mei 2007 voor het County Superior Court in Los Angeles verantwoorden voor het gooien van stenen naar een echtpaar. De 26-jarige zoon van zanger Rod Stewart en twee van zijn vrienden worden in April 2007 geweigerd bij een nachtclub. Wanneer de drie daarop worden uitgelachen, ontsteekt Sean Stewart in woede en begint met stenen te gooien. Tolabus en Ericka Stein die toevallig langskomen vrezen voor hun leven wanneer zij bekogeld worden. Stewart wordt aangeklaagd op vier gronden, waaronder mishandeling met een dodelijk wapen en vandalisme. In April 2008 wordt hij vrijgesproken.


Op 9 Mei 1986 geeft Belinda Carlisle een concert in Sacramento in Californie. Het is voor Carlisle haar solo-eerste optreden na het uiteenvallen van The Go-Go's. Mad About You , de eerste solosingle van Belinda Carlisle, komt op 17 Mei 1986 binnen in de Billboard Hot 100. Op deze single, die de derde plaats bereikt, is Andy Taylor van Duran Duran te horen op sologitaar. Sinds 1990 treden zangeres Belinda Carlisle, de gitaristen Jane Wiedlin, Charlotte Caffey en Margot Olaverra en drumster Elissa Bello weer geregeld als The Go-Go's op.


Omdat Sandra Kim in 1986 voor Belgie het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen met J'aime La Vie wordt de 32e editie op 9 Mei 1987 vanuit het Eeuwfeestpaleis in Brussel uitgezonden. De presentatie is in handen van Viktor Lazlo. Voor de tweede keer wordt door Johnny Logan met het nummer Hold Me Now voor Ierland de finale gewonnen. Eerder is Johnny Logan met het nummer What's Another Year in 1980 ook al de winnaar. West-Duitsland wordt tweede met Lass Die Sonne In Dein Herz door de groep Wind. Nederland wordt vijfde met Rechtop In De Wind, geschreven door Peter Koelewijn en gezongen door Marga Bult, die zich tijdens dit internationaal uitgezonden programma voor de gelegenheid Marcha noemt. Belgie eindigt op de elfde plaats met Soldiers Of Love, gezongen door Lilian Saint Pierre.


Jimmy Page, gitarist van Led Zeppelin, is op 9 Mei 1998, zonder vaste muzikale partner Robert Plant, te gast in het NBC programma Saturday Night Live. Ook te gast is rapper Puff Daddy. Voor het eerst krijgt men hun samenwerking te horen in het nummer Come With Me. De riff van Led Zeppelin's nummer Kashmir wordt vermengd met de raps van Puff Daddy. Come With Me wordt gebruikt in de film Godzilla, ondanks het floppen van de film, wordt Come With Me een grote hit in Amerika. Uiteindelijk haalt Come With Me de 4e plek in de Billboard Hot 100.


Vanaf 9 Mei 1988 ligt het album Lovesexy van Prince in de platenwinkel. Sommige winkels in Minnesota weigeren het album echter te verkopen omdat de zanger naakt op de hoes staat afgebeeld. Lovesexy komt op 28 Mei 1988 de Billboard-albumlijst binnen, en bereikt de elfde plaats. In Nederland staat Lovesexy vanaf 4 Juni 1988 twee weken aan de top van de LP Top 75.


Op 9 Mei 1964 wordt door de Britse commerciele omroep ABC een nieuwe aflevering van het televisieprogramma Thank Your Lucky Stars uitgezonden. Presentator Brian Matthew ontvangt naast Gerry & The Pacemakers ook nog Jim Reeves, Cilla Black, The Bachelors, Tommy Quickly, Wayne Fontana & The Mindbenders, The Rebounds en Vandyke & The Bambies.


Vanuit het Isstadion in Malmo, Zweden wordt op 9 Mei 1992 het door Harald Treutiger en Lydia Cappolichio gepresenteerde Eurovisie Songfestival uitgezonden. Winnares is de voor Ieland uitkomende Linda Martin met het nummer Why Me. Het is voor de vierde keer dat Ierland de internationale finale van het Eurovisie Songfestival op haar naam schrijft. Why Me is geschreven door Johnny Logan, de zanger de winnaar in 1980 en 1987. Musical ster Michael Ball wordt tweede voor Groot-Brittannie met One Step Out Of Time. De Nederlandse inzending Wijs Me De Weg, gezongen door Humphrey Campbell, eindigt op de negende plaats. Nous On Veut Des Violons van de Belgische Morgane eindigt op de twintigste plaats. Joegoslavie is voor de laatste keer als land vertegenwoordigt. In 1989 is Joegoslavie nog de winnaar met Rock Me van Riva. Vanaf 1993 doen de verschillende voormalige Joegoslavische republieken als zelfstandige naties mee aan het Eurovisie Songfestival.


Op 9 Mei 2006 wordt door het management van Kane bevestigd dat gitarist Dennis van Leeuwen in Augustus 2006 in Denemarken in het huwelijk gaat treden met de fotografe Karen Rosetzky."Dennis en Karen zijn al een tijd samen. Zij hebben besloten in het huwelijksbootje te stappen", aldus het management.


Fee Waybill, zanger van The Tubes, valt tijdens een show in The Hammersmith Odeon in Londen op 9 Mei 1978 van het podium en breekt zijn been. Tijdens het nummer Mondo Bondage loopt hij wat te enthiousiast met een kettingzaag te zwaaien en ziet daardoor de rand van het podium te laat.


Muziek Jarige Op 9 Mei

1914: Hank Snow - Country Zanger Canada († 20 Dec 1999)
1937: Dave Prater - Sam & Dave Zanger († 9 April 1988)
1937: Sonny Curtis - The Crickets Gitaar / Zang
1939: Nokie Edwards (Nole Floyd Edwards) - The Ventures Gitaar
1941: Pete Birrell - Freddie & The Dreamers Bas
1942: Tommy Roe - Zanger USA
1942: Mike Millward - The Fourmost Ritme Gitaar / Zang († 7 Maart 1966)
1944: Richie Furay - Poco Zanger / Gitaar
1944: Don Dannemann - Cyrkle Gitaar
1945: Steve Katz - Blood Sweat & Tears Gitaar/ Zanger
1948: Richard Hudson - The Strawbs Drums
1949: Billy Joel (William Martin Joel) - Zanger / Pianist USA
1950: Tom Petersson - Cheap Trick Bas / Zang
1953: John Edwards - Status Quo Bas
1960: Marc Duncan - The Vibrators Bas
1962: Dave Gahan - Depeche Mode Zanger
1962: Paul Heaton - The Beautiful South Zanger
1969: Peter Wilkinson - Cast Bas
1971: Paul "Guigsy" McGuigan - Oasis Bas
1975: Ryan Vikedal - Nickelback Drums